fredag, september 23, 2005

Det händer ingenting


på denna blogg. Det är inte så konstigt. Jag går in varje morgon i QX Cruiser - ett community för glbtq-folk, skriver en dagbok och lägger in en bok i min klubb Queera litteraturvetare, med en karaktär som är antingen bög, lesbisk eller transperson. Oftast amerikansk litteratur från detta århundradet. Men ibland även äldre litteratur.

Dagens bok blev The price of Salt (1952) av Claire Morgan. Författarnamnet är en pseudonym för deckarförfattarinnan Patricia Highsmith. Den ingår i en stor genre som kallas Lesbian Pulp Fiction, som blev särskilt populär under decenniet efter andra världskrigets slut i USA.

Nu kommer förlaget Normal med en översättning av boken till svenska och den publiceras för första gången i Sverige. Det är lite ovanligt. Boken slutar nämligen lyckligt. Pulp fiction-romanerna var uppbyggda efter formatet - inledning ; kvinnorna möts - avhandling ; kvinnorna älskar trots svårigheter (detta är den avgjort längsta delen av boken) - avslutning ; kvinnorna går ett svårartat öde till mötes. Det var just den avslutande misshandeln av romankaraktärerna som krävdes av tidens bokproducenter. Patricia Highsmith bryter mot allt detta genom att ge boken ett lyckligt slut. Kul!

Boken har också fått ett andra liv med nytryckningar på engelska. Numera kallas boken Classic Lesbian Fiction - Tempora mutantur nos et mutamur in illis!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Jan!
Jag håller just på att leta efter The price of Salt på din inrådan. Tack för tipset, och pratstunden senast, har fått nya uppslag till min Ryska huset-artikel. Schysst!

12:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home