söndag, oktober 02, 2005

Bokmässelördagen


(Bild: Förlaget Normals mingel på torsdagen. Från vänster ses HTF-funktionär, Annika Hamrud som gett ut boken Queerkids, Arne Nilsson med Såna på Amerikabåtarna, samt förläggarna Ulrika Larsson och Erika Larsson.)

blev först en historia om tre maskiner tvätt och fyra timmars arbete. Sen blev det bokmässa igen.

Först ut var tre danska damer, som berättade om sitt skrivande. Det var Jette Kaarsbøl, Christina Hesselholdt och Ida Jessen som pratade om sitt skrivande. Kaarsbøls Den lukkede bog har jag läst på svenska. Den var lång men välskriven. Huvudpersonen led av sin makes homosexualitet. Maken dog i Paris skabbiga kvarter efter att ha levt ett liv i borgerlig trygghet. "The gay guy always dies" - och det är bara så tråkigt och normförstärkande. Men boken är välskriven. Jessens bok Foxy lady I-IV verkar intressant. Borde läsa.

Jeanette Winterson var lysande återigen i ett stort seminarium i ett av de större föredragsrummen. Hennes engagemang för de mänskliga värdena gick inte att ta miste på - inte heller hennes tro på den mänskliga godheten. Lovely.

Kvällen avåts och dracks ur med förlaget på Kometen - måste ge ellerströms en eloge för det lyckliga valet av krog. Kometen har göteborgsk stil och kulturell tradition. Littvet drack alltid ett par öl på den krogen efter seminarierna förr. Samtalet blev roande och informativt. Nu kan jag skilja Mattias Fyhr från Lars Fyhrs son med samma namn. Elizabeth Mansén och Jonas Ellerström visade båda upp sina insikter och kunskaper om stort och smått i universitets- och förlagsvärlden. Det är en intim värld. Marie var lika go' som vanligt och Erik likaså. Clara hade en stilfull retrolook - 60-tal. Kul och med gothmönster på klänningen.

Bloggandet leder till personliga påfrestningar för de medverkande. Jag läste i går i Svenska Dagbladet Johan Lundbergs beskrivning av pajkastningen i bloggosfären. Eftersom jag känner några av de involverade blev det en känsloblandad läsning.

Söndagen kommer också att gå i litteraturmässans tonart. Sedan är det slut på festen.

1 Comments:

Blogger Bo said...

Kul att du bloggar, Pomo. Det behövs fler och fler och fler kulturbloggar.

10:39 fm  

Skicka en kommentar

<< Home