torsdag, september 11, 2008

Tack Göran Rosenberg för din klarsyn


Göran Rosenberg intervjuades i Kulturnyheterna i kväll. Han kläcker där ur sig de helt sanna orden att USA "är ett land som ständigt har befunnit sig i krig". Jag vill tillägga sedan andra världskrigets slut, men det är ju klart att USA har varit i ett ständigt krigstillstånd nästan ända sedan landet kom till. Det är märkligt, men sant

Denna blodtörstiga och giriga nation är demokratins fyrbåk i världen. Fel land - så att säga.

Den starka känslan av respekt och vördnad för krigshjältar som är tillfinnandes i USA visar ju verkligen hur sjukt landet är. Ett amerikanskt liv är värt tusen andras. USA värnar andras frihet på andra länders territorium.

Det faktum att World Trade Center mejades ned av al qaida-terrorister var ett av ytterligt få attacker på USAs territoriella integritet. Annars tvekar inte USA att ge sig in på andra länders territorium och skjuta ned folk till höger och vänster. Så gjorde man i Vietnam. Och här kommer en lapsus från Göran Rosenbergs mun. Han har ju vistats så länge i USA nu inför det kommande presidentvalet att han blivit en del av den amerikanska propagandamaskinen.

Rosenberg sägar att USA aldrig förlorat något av alla de krig de fört. Men det har man.

USA förlorade kriget i Vietnam.

Nej USA är inte någon fredlig nation. Men när man själv blir attackerad inom sina egna gränser är det som om hela världsordningen blev sönderskjuten. Så är det givetvis inte. Lite balans i USAs relationer med omvärlden i form av landsättning av trupper skulle inte skada. Men så kommer inte att ske.

I stället fortsätter CIA med sin infiltration i andra länder och US Marines med sina direkta bombningar. Så blir Bolivias folkvalde president, Hugo Chávez, utsatt för CIAs vrede genom att den nordamerikanska underrättelsetjänsten uppviglar högerkrafterna i landet mot en rättvis fördelning av tillgångarna och ett förstatligande av de företag som hutlöst utnyttjar landets råvarutillgångar för att överföra vinster och kapital till andra länder.

USAs agerande igenkänns på den råa cynismen i relationerna med andra länder i världen.