måndag, september 08, 2008

Det franska förnuftet


Franska språket är synnerligen passande för förnuftiga samtal. Det är ett språk för filosofer och diplomater. Den franska klarsynen är särskilt lämplig när det gäller att medla mellan USA och Ryssland.

Det är ingen statshemlighet att fransmännen avskyr den nordamerikanska brutaliteten mot andra nationer i världen. Och föraktar den så kallade kultur som Walt Disney Corporation sprider över världen. Frankrike är en nation av stora tänkare av båda könen och människor med en väl utvecklad känsla för skönhet och konst. Sedan romartiden.

Ryssar älskar den franska självsäkerheten och den eleganta personliga stilen hos fransmännen. Ända sedan upplysningstiden. Även om Napoleons försök att erövra Ryssland blev en black om foten i de rysk-franska relationerna. Men ryssarna lät sig inte intas.

Så President Sarkozy är synnerligen väl lämpad att bli medlare i konflikten i Georgien. Han är ju dessutom ledare för EU denna period. Ett lyckokast. Utrikesminister Bildt hade varit en katastrof om Sverige hade haft ordförandeklubban i EU nu.

"Le président français Nicolas Sarkozy a invité, lundi, la Russie à agir avec responsabilité dans son conflit avec la Géorgie, en mettant en œuvre le plan de paix français paraphé, le 12 août dernier, par le président russe Dmitri Medvedev lui-même... Le chef du Kremlin, cité par Sarkozy, a qualifié l’accord du 12 août de "bonne base de départ" pour le règlement du conflit." skriver den franska tevestationen France24.

Det verkar som om Frankrike kommer att lyckas i denna svåra, diplomatiska kris mellan länderna. Vi får bara hoppas att inte USA ställer till med några nya tokigheter. USA har ju beslutat att stödja Saakasjvili i Georgien - en person som gärna utfärdar undantagstillstånd för att stävja motståndet mot sin regering och som stängt ned en tevestation som inte behagade honom, det vill säga sände regeringskritiska, undersökande program. Och som skjuter ned civila i Tschinvali i ett desperast försök att krossa motståndet mot georgiska försök att annektera Sydossetien inom sitt eget område. Sydossetien och Abchasien har inte legat under georgiskt styre sedan Sovjetunionen föll ihop som en sufflé.

Nicolas Sarkozy kommer förhoppningsvis att lyckas skapa fred mellan Georgien och Ryssland. Frågan återstår om USA blir nöjt med denna överenskommelse. Min gissning, mellan tummen och pekfingret, blir att USA kommer att protestera - i "demokratins" namn, men de som verkligen har den reella finansiella makten i USA - corporate finance - har inte mycket med demokrati att göra.

Som vanligt blir det finansiella intressen som styr till syvende och sist.