onsdag, augusti 20, 2008

Rysslands pressade läge"Sedan Sovjetunionen upplöstes har USA och Nato ryckt allt närmare de ryska gränserna. Det ryssarna alltid har fruktat mest, inringning av en militärt överlägsen västallians, är på god väg att förverkligas. Den starkaste drivkraften bakom Rysslands handlande är rädsla, skriver journalisten Ebba Sävborg, tidigare Moskvakorrespondent och analytiker vid UD."

Så skriver en insatt analytiker om den senaste händelseutvecklingen i Sveriges närområde. Hon fortsätter:

"
Georgiens president Michail Saakasjvili vann propagandakriget. Det georgiska anfallet mot Sydossetien, där huvudstaden lades i ruiner och tiotusentals civila drevs på flykt, har hamnat helt i skuggan av den ryska inmarschen i Georgien och det mänskliga lidande som följde i dess spår." (Infört i Svenska Dagbladet 2008-08-20)

Att den konservativa tidningen SvD skall komma med denna sakligt korrekta analys känns svårsmält för en gammal vänsterintellektuell.

Ebba Sävborgs artikel är så strålande att jag tycker den bör läsas i sin helhet och det kan du göra här!. Här presenteras en historisk insikt om Rysslands långa landgränser och rädslan för invasion från alla områden av olika trosinriktningar, muslimer, buddhister och kristna.

"Under de 17 år som har gått sedan Sovjetunionen och därmed hela det gamla ryska imperiet upplöstes under fredliga former har Ryssland fått se sitt internationella inflytande minska drastiskt, medan USA och Nato har stärkt sin ställning och steg för steg ryckt allt närmare de ryska gränserna. ... En blick på kartan säger dem (Ryssarna) istället att det de i alla tider har fruktat mest, inringning av en militärt överlägsen västallians, är på god väg att förverkligas."

Ja, Ryssland har all anledning att känna sig pressat. USAs missilförsvar har tekniskt utvecklats mycket de senaste åren. Polen ser USA som världens ledande stormakt och tror och hoppas att den kommer att så förbli länge än.

"Hittills verkar bedömningarna av de olika parternas agerande i Georgienkrisen snarast ha hämtats från det fornfranska eposet Rolandssången: ”De kristna har rätt och hedningarna har fel”." skriver Ebbga Sävborg och hon har så rätt så rätt. Fast här får man väl lägga in en brasklapp att ryssarna faktiskt är kristna!!!

Och den ryskortodoxa kristendomen ser Rysslands uppgift som helig. Den "ryska själen" - "dusja russkaja" - har en särskild uppgift i världen - redan Dostojevskij hade denna uppfattning. Likaså den nyss avlidne Alexander Solzjenitsyn.

Här står två metafysiska vidskepligheter mot varandra. Tyvärr påverkar de på djupet hur, i övrigt förnuftiga människor - tänker. Annars verkar tänkande vara frånvarande och rädsla dominera både på NATO-sidan och på den ryska sidan.