måndag, februari 01, 2010

Vad tycker du?Det är intressant att ta del av de olika dagstidningarnas opinionsundersökningar på sina egna sajter efter en partiledardebatt och jämföra den med vad de politiska proffstyckarna anser.

Det visar sig då att opinionen, som den uttrycks på nätet, skiljer sig otroligt mycket från den som de politiska åsiktsmaskinerna ger ord åt.

Svenska Dagbladet ger regeringen dominerande övertag på frågan Vem tycker du vann debatten? - de blå eller de röda. 78% för regeringen mot 22 % för det röda laget.

Dagens Nyheter har grafik som visar att om kvinnor får bestämma så vinner det röda laget och om män får bestämma så vinner det blå laget. DN skriver också: "Avståndet mellan de politiska blocken minskar i opinionen och är nu så litet att det inte ens är statistiskt säkerställt. Det visar DN/Synovates januarimätning. När Mona Sahlin börjar ge besked om sin politik ökar risken för väljarförluster."

Aftonbladets läsare (vilka ändå borde vara sympatiskt inställda till socialdemokraterna) tycker att Mona Sahlin var sämst i debatten och att Fredrik Reinfeldt var bäst! Rätt anmärkningsvärt kan man tycka. 90 % anger också att de redan bestämt sig för hur de skall rösta. Men det vet vi av andra undersökningar att det inte riktigt stämmer.

Hur man än vänder och vrider på dessa siffror och kompenserar för felmarginaler etcetera, så kommer man ändå fram till att nättyckarna är i kompakt blå majoritet, medan proffstyckarna ser slaget som mer eller mindre oavgjort.

Det enda alla är överens om är att Mona Sahlin är en katastrof.