lördag, augusti 22, 2009

Vad vill Israel med Sverige?


(Avigdor Lieberman, 51, leder det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu som blev tredje största parti vid valet i vintras.)


De senaste dagarna har det pågått ett diplomatiskt ordkrig mellan officiella representanter för Israel och diplomater och statsråd i den svenska regeringen. Vad handlar det om?

Det handlar om följande artikel i Aftonbladet, som beskriver hur den israeliska armén skjuter ned palestinier, sprättar upp kroppen - "obduktion" kallar man det - och sedan återlämnar kropparna till de palestinska familjerna för begravning i nattens mörker.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5652583.ab

Palestinierna är övertygade om att deras söner bestulits på organ och ser den smutsiga hanteringen under natten och den flera dagar långa väntan på att kropparna skall föras tillbaka, som bevis på detta. Alla känner till dödsorsaken - nedskjutna av israelisk militär - men ändå sker en rutinmässig obduktion säger den israeliska försvarsmakten.

Nu vill Israel att Sveriges regering skall fördöma Aftonbladets artikel.

Ibland undrar man hur den israeliska tankeförmågan är beskaffad. Vi har åsiktsfrihet i vårt land. Man får vara nazist i vårt land och fritt torgföra sina åsikter - om man nu tror att de kommer att ha någon framgång. Utan frihet att få yttra vad man vill kan ingen demokrati värd namnet fungera. Och än så länge styr vi svenskar över vårt lands lagar.

Så ser inte Israel saken. I stället måste man bestämma uppifrån vad som får publiceras. Den israeliska staten är oerhört rasistisk (inga palestinier tack), oerhört expansiv (bosättningarna), oerhört arrogant mot omvärlden (ingen får skaffa sig atomvapen i området utom Israel), oerhört moraliskt fördömande när det gäller vad som hände för sjuttio år sedan i Europa (som är historia nu). Men man ser inte sin egen arrogans.

Att Israel skall särbehandlas i världen är märkligt. Staten Israel har 7.3 miljoner invånare. Det är en befolkning lite större än Danmarks. Resten av världen består av sex och en halv miljard människor. Israel måste anpassa sig efter resten av världen och inte tvärsom.

Dessutom blir det svårt för Israel att bortförklara den flera decennier långt pågående organhandeln som Rabbi Levy Izhak Rosenbaum sysslat med i USA. Han har gripits av FBI och skall ställas inför domstol. Se nedanstående nyhetsinslag:

http://www.nydailynews.com/news/ny_crime/2009/07/26/2009-07-26_rogue_kidney_brokers_resell_organs_fetched_from_poorest_nations_on_black_market.html